Podcast: Musikk og indre bilder

24.04.2019

Møt den greske samtidskomponisten Anna Stereopoulou i vår podkast. Musikken hun skaper er knyttet til eget liv og sterke opplevelser i møter med dramatisk natur og mennesker fra andre kulturer, oftest i samspill med kunstformer. 

Den unge komponisten kjennetegnes med et tydelig universelt lydbilde, med røtter i gresk mytologi og utforskning innen astrofysikk. Hun er spesialisert i komposisjon av filmmusikk.  

Tekst, podkast og fotografi: Knut Werner Lindeberg Alsén

Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén
Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén

Scroll ned for mer tekst og bilder

Anna Stereopoulou er gresk samtidskomponist, pianist og utforsker. Stereopoulou er spesialisert innen musikk for film og TV, og musikk i møter med multi-visuell kunst, teater og dans. Inspirasjon til musikken finner hun omkring i det greske Middelhavet, den bysantinske kulturen og andre kulturuttrykk - som hun kombinerer med ulike moderne, internasjonale  musikalske trender. Stereopoulou kjennetegnes frem for alt for et tydelig samtidsgresk lydbilde.

Jeg møtte Anna Stereopoulou første gang i hjembygda Ås i Akershus i vinter, etter at hun gav oss en pianokonsert i Kulturhuset til kommunen. En såkalt "Lyttelunsj". Hun var kommet til Norge for å spille inn sin del av platen til den norske perkusjonisten og jazzmusikeren Terje Evensen. Begge har studert sammen i London. Begge møtes i elektronisk musikk.  

Det er vår i luften. April. Anna og jeg hadde avtalt å treffes i den vakre parken Siggrou, som ligger like ved leiligheten hennes i Maroussi - i en av de nordlige bydelene (egen kommune) i den greske hovedstaden, i kommunen Kifissia

Selve intervjuet starter på samme sted der Anna hadde et syn i en drøm for en stund tilbake. Samtalen akkompagneres av svak vindsus i trekronene, bier som summer og samler nektar, fugler som synger og flakser vårkåtlige, og svake skritt langs grusete stier. En hund om snuser. Motorsykkel og den evige susen fra det urbane. Hver bydel har sin sound, Siggrou-parken har sin, forteller hun. 

Å være sammen med Anna betyr skjerpings av hørselssansen. Samtalen i dette paradiset går etterhvert over til å bli det som kan kalles et peripatetisk intervju, som betyr å vandre mens man lærer. Akkurat som Aristoteles. Han som omtales som den første peripatetiker. Samtalen når sitt endelikt etter en vandring langs trafikkerte gater, over veikryss, via hjemover, - til studioet der Anna komponerer, leser og spiller musikken. Og hvor hun studerer og forbereder seg. 

Mye av intervjuet handler om det nye albumet som hun lanserte i mai, "Plano". Om hennes refleksjoner om det og henne selv, siden all musikk hun skaper handler om henne selv, i syntesen av det og de hun møter av impulser fra hele verden. Og om at dette peripatetiske intervju dreier seg mest om å dekode henne, som hun selv uttrykker det.    

Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén
Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén

- Jeg finner en sterk sammenheng mellom mikrokosmos og makrokosmos, sier Anna. - Jeg opplever forbindelser mellom meg og naturen, slik som i dag når jeg berører et tre, og sjøen, - og med andre mennesker gjennom øyne, samtaler og gjennom stillhet. 

Stereopoulou ønsker ikke å plassere seg inn i en bestemt musikalsk retning, men kombinerer ulike stilarter, som jazz, klassisk og elektronisk musikk. Hun skriver musikk til og i interaksjon med ulike kunstarter, slik som dans, film, teater, bildende kunst, audiovisuelle og multimediefremføringen. Anna tonesetter egen poesi. Mange filmregissører har bestilt musikk fra henne til sine filmer. 

Anna Stereopoulou sitt omfattende samarbeid kunstnere fra hele verden, har gitt henne god anledning til å utvikle seg i samspillet med flerkulturelle uttrykk. Hennes grunnleggende mål er å kombinere og forene musikk med de andre kunstarter, tillegg til filosofiske, poetiske og vitenskapelige fagområder, som hun allerede baserer mye av sin musikk på. 

Hun er interessert i psykologi og den menneskelige hjernen, og det hun kaller «det terapeutiske lydlandskapet», og arbeider spesielt mye med vann og søvn. I musikken utforsker hun tema som astrofysikk, gamle kulturer fra hele verden, mytologi og historien om myter.   

Anna startet med private pianotimer i en alder av seks år. Hun komponerte sin første musikk allerede som 14-åring, og bestemte seg tidlig for å gå videre med musikk. Utdanningen tok hun ved London College of Music & Media and Trinity College of Music i London der hun spesialiserte seg innen komposisjon av filmmusikk. Selv forteller hun at hun i ung alder ville lage egen musikk som skaper bilder hos de som hører, siden hun opplever at musikk skaper indre bilder hos henne selv. Ofte magiske bilder. 

Elsk-hat forhold til bilder
Stereopoulou har et elsk-hat forhold til bilder og film når hun komponerer musikk.

- Jeg liker å oversette musikk fra film, men samtidig opplever jeg at bilder i dag har blitt en fiende til de andre sansene vår e, som vi undertrykker. Sanser som er svært viktige for oss. Synssansen er veldig viktig, men i dagens samfunn er de visuelle inntrykkene vi mottar en sterk kraft, som vi hele tiden blir fortalt å fokusere på.

- Resultatet er at de andre sansene våre blir svekket. Vi stoler ikke lengre på noe vi ikke har sett. Konsekvensen blir at hørsel, smak og lukt og berøring reduserer våre væremåter sammen med hverandre. Har dette sammenheng med hvorfor vi tar mindre på hverandre, eller klemmer og lukter på andre medmennesker, mindre nå enn tidligere? Eller hvorfor lukter vi ikke lenger på blomster, eller parfymen fra våt jord. Hvorfor hører vi ikke lenger til klippen ved sjøen, eller til fortellingene til de gamle trærne i Ås, et område utenfor Oslo, spør hun retorisk. 

Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén
Foto: Knut Werner Lindeberg Alsén

I mai 2019 lanserte Anna «Plano», som er hennes sjette solo album. Debutalbumet «Dance With Me» ble lansert i 2008. Musikken til Stereopoulou kjennetegnes ved å forene musikk med moderne kunst og ulike verdenskulturer. Hun fordyper seg ofte innen vitenskap, og har etterhvert utviklet en sjanger som hun selv beskriver som «soniske bevegelige bilder». Hun ønsker ikke å plassere seg inn i en bestemt musikalsk retning.

Hør hva Anna forteller i podkasten 

Små fakta
Anna Stereopoulou har komponert er musikk til en rekke filmer, dans og teaterstykker, i tillegg til multi-kunst-visuelle prosjekter. Hun har holdt er rekke konserter verden over, med orkester, kvartetter og solofremføringer. 

Soloalbum
PLANO ~ 2019 May 14
electron ~ 2017
circe :the black cut: ~ 2015
A ∞ ~ 2013
...oneirograph...v.5.spindle : live in italy ~ 2013
Dance With Me : debut album ~ 2008

"Whispers, voices, outcries...

The volume gradually increases and it finally knocks on your door. Will you open?"

Anna Stereopoulou (from the album electron)